Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti (Kanal Tedavisi) Nedir?

Endodonti (Kanal Tedavisi)Endodonti, dişin pulpası (dişin iç kısmındaki yumuşak doku) olarak bilinen sinir ve damar dokusunun iltihaplanması veya enfeksiyonu durumunda uygulanan bir diş hekimliği dalıdır. Kanal tedavisi olarak da bilinen bu işlem, dişin kurtarılması ve ağızda işlevsel kalmasını sağlamak için yapılır.

Kanal Tedavisi Neden Gerekir?

Kanal tedavisi, dişin pulpasının iltihaplandığı veya enfekte olduğu durumlarda gereklidir. Bu durum aşağıdaki nedenlerden dolayı oluşabilir:

  • Diş çürümesi: Diş çürümesi, bakterilerin diş minesini ve dentinini aşındırması sonucu oluşur. Çürük tedavi edilmezse pulpaya ulaşabilir ve iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Diş kırıkları: Diş kırıkları, travma veya kazalar sonucu oluşabilir. Kırık, pulpaya kadar uzanırsa iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Diş aşınması: Diş aşınması, diş gıcırdatma veya asitli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmesi gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Diş aşınması pulpaya ulaşabilir ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, genellikle birkaç seansta tamamlanır. İlk seansta, diş uyuşturulur ve pulpa odasına erişim sağlanır. Pulpa dokusu temizlenir ve kanal genişletilir. Daha sonra kanal, özel bir dolgu malzemesi ile doldurulur ve diş geçici olarak kapatılır. Son seansta ise kalıcı dolgu veya kuron uygulanır.

Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?

Kanal tedavisi, lokal anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Bu nedenle, işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. İşlem sonrası bazı hastalarda hafif ağrı ve hassasiyet görülebilir. Bu ağrı, reçetesiz satılan ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir.

Kanal Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Kanal tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. Doğru şekilde uygulanan kanal tedavisi ile dişin uzun yıllar boyunca ağızda kalması sağlanabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • İşlem sonrası birkaç gün dişin çiğnemeden korunması gerekir.
  • Diş fırçalarken yumuşak kıllı bir diş fırçası ve hassas diş macunu kullanılmalıdır.
  • Düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.
0 545 232 2545